A Veszprémi jégkrémgyár története
A Veszprémi jégkrémgyár története
1955
Veszprém megyében a II. világháború utáni években 14 kis, korábban magántulajdonban lévő manufaktúrális üzemből alakult meg a veszprém Megyei Tejipari Egyesülés, majd ebből jött létre 1955-ben a Veszprém Megyei Tejipari Vállalat. Az régi üzem Veszprém belvárosában volt megtalálható, 1979-ben épült fel az új, modern üzem a város ipari parkjában.
(A régi és új üzem. (Jeges Valóság))



1980
Az 1980-as évek elején megépült Magyarország első jégkrémgyára, a Panda Jégkrém üzem, amely 1985-re az eladási lista második helyére került. Bár korszerű hűtőházak és szállítóeszközök hiányoztak, a termékeket szárazjéggel hűtött teherautókkal szállították. A nehézségek ellenére az üzem a ’90-es évek végére az eladási lista első helyére lépett.
A vállalat új gépekkel és ízekkel (pl. pisztácia, mangó, kivi) bővítette kínálatát, hogy megőrizze piacvezető sszerepét. 1991-ben a Panda Prím mellett az Eskimo, osztrák jégkrémet is forgalmazni kezdték hazánkban.
1992
1992-ben nagy változás történt a veszprémi jégkrémgyár történetében, az Unilever megvásárolta a Veszprémi Tejipari Vállalat jégkrémüzletágát. Folytatták a termelést pár hónapon át, azonban elavultnak ítélték meg az üzemet, így lebontották és új, modern gyárkomplexumot építettek a helyére. A felújítások, az új gyár és hűtőház beruházás mintegy fél év lefolyása alatt végbementek.
(A bontás és újraépítés során készült fotók. (Jeges Valóság))




1993
Felavatták az új Eskimo jégkrémgyárat! Az első jégkrém vanília ízzel 1993. február elején jött le a vonalról, az új épületben. A felújítási munkálatokban a gyár dolgozói is részt vettek, 5 hónap alatt elkészült az új épület.
1995-ben telepítették az első Magnum gyártósort.
(JegesValóság)
1998
1998-ban az Eskimo új arculattal, logóval és csomagolással jelent meg, és elindult a Viennetta gyártása. A termékkínálat folyamatosan bővült, a Cornetto és a Viennetta népszerű márkákká váltak a közép-európai export növekedésének köszönhetően.



2003
2003-ban ismét fordulópont jött el a veszprémi jégkrémgyár történetében. Az Unilever leváltja az Eskimo márkanevet az Algida névre.
2006-ban a gyár két fő gyártósort áthelyezett, új technológiákat vezetett be, elindult a Cornetto export.
2009-2012
2009-ben az Unilever bevezette a csoki, vanília és eper „light” változatait. Két és fél óra alatt volt ekkor képes a gyár legyártani egy egész Veszprémre való Magnumot.
2011-ben az Unilever hatalmas beruházással bővítette a veszprémi jégkrémgyárat: új hűtőház, raktár, árukiadó, öltözők, étkező és kompresszorház épült. A fejlesztés célja a hatékonyság növelése és a környezeti terhelés csökkentése volt.
2012-ben az Algida Jégkrémgyár ismét bővült, telepítették a második Magnum vonalat.


2013-2015
2013-ban a veszprémi jégkrémgyár hűtőháza jelentősen bővült. 2014-ben elindult a Carte d’Or gyártása, 2015-ben pedig bővítették a repack területet és új Magnum poharas vonalat telepítettek.
2016-2020
2016-ban újabb projektek valósultak meg: fejlesztették a palettázót és elindult a Magnum Bomboniera vonal. A fejlesztések tovább folytatódtak, 2020-ban megvalósult a palettázó terület automatizálása,




2022
2022-ben, a gyár jubileumi, 30. évfordulóját ünnepelte és még ebben az évben új, nagy teljesítményű Magnum vonalat telepítettek, 3 400 m2 épület bővítéssel.
2025
2025. júliusától a jégkrém üzletág kivált az Unileverből. Az új jégkrémtársaság, megváltozott logóval, The Magnum Ice Cream Company néven folytatja a tevékenységét. 2025. július 1-től a veszprémi jégkrémgyár a Magnum ICC Hungary Supply Kft. néven működik tovább.

